Malibu, J. Paul Getty Museum, Ms Ludwig II 7, f. 80v: de evangelist Mattheus

Mesrop van Xizan

Armeens boekverluchter. Genoot zijn opleiding in Xizan, in oostelijk Anatolië, waar zijn leermeesters Martiros van Xizan en Sargis van Mok waren. Mesrop’s naam vinden we al terug in 1605 in een nog in Xizan ontstaan handschrift. Kort daarop is hij, samen met vele andere Armeniërs, gedeporteerd naar Isfahan. Hier zette hij de kunst van zijn leermeesters getrouw voort.

Hij is, samen met Hayrapet, verantwoordelijk voor de verluchting van een meesterwerk van Armeense kunst, een evangeliarium uit 1615, opvallend door zijn rijkdom en frisheid van kleur en de monumentaliteit van de portretten van de evangelisten. Het verschil met dezelfde portretten in Griekse evangeliaria is duidelijk: in de laatste vinden we een gematigd zacht kleurgebruik en een natuurlijke tekening, waarin de klassieke oorsprong van deze portretten herkenbaar is. In onderhavig manuscript wijzen het felle kleurgebruik en de tekening in patronen op een midden-oosterse aanpak.

Malibu, J. Paul Getty Museum, Ms Ludwig II 7, f. 80v: de evangelist Markus

Catalogus

Malibu, J. Paul Getty Museum

Ms Ludwig II 7 evangeliarium, Isfahan 1615 (voorheen verzameling H.P. Kraus) verluchting door Hayrapet en Mesrop van Xizan

literatuur:

  • Kraus 1974, p. 115, nr 45
  • Euw & Plotzek 1979, Band 1, nr. II 7
Malibu, J. Paul Getty Museum, Ms Ludwig II 7, f. 80v: de evangelist Lucas

Literatuur

  1. Kraus 1974, p. 115 (nr 45)
  2. Euw & Plotzek 1979, Band 1, nr. II 7