Meester van San Giovanni Fuorcivitas

Master of San Giovanni Fuorcivitas | Maître de San Giovanni Fuorcivitas

Italiaans boekverluchter, actief in de Toscane in het 2e kwart van de 14e eeuw. Ontleent zijn door Labriola 1995 gegeven naam aan de door hem verzorgde verluchting van een antifonarium gemaakt voor de kerk van San Giovanni Fuorcivitas te Pistoia, welk handschrift nog steeds daar bewaard wordt (Archivio Capitolare del Duomo, ms 488/100). Deze artistieke persoonlijkheid had Ricard Offner reeds in 1956 herkent als een van de verluchters die met de Florentijnse verluchters Pacino di Bonaguida en de Meester van de Domenicaanse Beeltenissen werkte aan de versiering van een volume (cod VII) van een belangrijke serie antifonaria voor de basiliek van Santa Maria all’Impruneta bij Florence, te dateren rond 1335-1340.

Hoewel het werk van de Meester van San Giovanni Fuorcivitas schatplichtig is aan de uit Pisa afkomstige paneelschilder Buffalmacco en eigentijdse boekverluchting uit Pisa, neigt Palladino 2003, p. 46,47 er toch naar de meester te plaatsen in het Florentijnse milieu, daarbij verwijzend naar de reeds gememoreerde samenwerking met voornoemde Florentijnse verluchters bij de versiering van de antifonaria voor de basiliek van Santa Maria all’Impruneta. Palladino verwijst hierbij ook naar een door onze meester verlucht graduaal in het Museo Civico te Montepulciano, dat wellicht onderdeel uitmaakte van een serie koorboeken verlucht door de al genoemde Pacino di Bonaguida en de ook in Florence werkzame Meester Daddesco voor de Augustijner kerk van Santo Stefano al Ponte in Florence.

Catalogus

New Haven, Yale University, Art Gallery

Ms 1954.7.1 Los blad uit een antifonarium met de Verrijzenis en De drie Maria’s bij het Graf in een initiaal A, Toscane, 2e kwart 14e eeuw

literatuur:

  • Voelkle & Wieck 1992, p. 174
  • Palladino 2003, nr. 26

Literatuur

  1. Offner 1956, p. 201
  2. Voelkle & Wieck 1992, p. 174
  3. Palladino 2003, nr. 26